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Registros recuperados : 50 | |
1. | | ÁLVARES, V. de S.; SOUZA, J. M. L. de; SOUZA, G. S. de. Potencial da região produtora da "Farinha de Cruzeiro do Sul" para a Indicação Geográfica. In: SOUZA, J. M. L. de; ÁLVARES, V. de S.; NÓBREGA, M. de S. (ed.). Indicação geográfica da farinha de mandioca de Cruzeiro do Sul, Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2017. cap. 1, p. 21-33. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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2. | | AQUINO, S. T. M. de; BATISTA, K. D.; SANTOS, R. F. dos; SOUZA, G. S. Acúmulo de massa seca em plantas jovens de cedro doce em função da omissão de nutrientes. In: SEMANA NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA NO ESTADO DE RORAIMA, 11., 2016, Boa Vista, RR. Resumos... Boa Vista, RR: UERR, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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4. | | ARAÚJO, F. S.; SOUZA, Z. M. de; SOUZA, G. S. de; MATSURA, E. E.; BARBOSA, R. S. Espacialização do intervalo hídrico ótimo de um latossolo vermelho em dois sistemas de colheita de cana-de-açúcar. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 6, p. 651-660, jun. 2013. Título em português: Spatialization of least limiting water range in an Oxisol under two sugarcane harvesting systems. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Unidades Centrais. |
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6. | | CARVALHO, T. M. R. de; MOURA, D. J. de; SOUZA, Z. M. de; SOUZA, G. S. de; BUENO, L. G. de F. Qualidade da cama e do ar em diferentes condições de alojamento de frangos de corte. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 4, p. 351-361, abril 2011 Título em inglês: Litter and air quality in different broiler housing conditions. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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7. | | CRUZ, R. S. da; PIRES, M. de M.; ALMEIDA NETO, J. A. de; ALVES, J. M.; ROBRA, S.; SOUZA, G. S. de; ALMEIDA, C. M.; SOARESM S. M.; XAVIER, G. S. Biodiesel: uma nova realidade energética no Brasil. Bahia Análise & Dados, Salvador, v. 16, n. 1, p. 97-106, jun. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | GOMES, A. L. S.; SOUZA, W. F. M.; COSTA, A. O.; SOUZA, M. R. A.; CARVALHO, R. S. J. T.; SOUZA, G. S.; TERRA, A. M.; ROCHA, C. B.; HEIDEN, G.; MOREIRA, R. F. A. Aqueous extraction methods influence on the total phenolic and flavonoid contents and antioxidant capacity of carqueja infusions. In: LATIN AMERICAN SYMPOSIUM OF FOOD SCIENCE, 12., 2017, Campinas, SP. Anais... Campinas, SP: UNICAMP, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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10. | | LANA, M. M.; MOITA, A. W.; NASCIMENTO, E. F. do; SOUZA, G. S. e; MELO, M. F. de. Quantificacao e caracterizacao das perdas pos-colheita de cenoura no varejo. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.17, n.3, p.295, nov. 1999. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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11. | | LANA, M. M.; MOITA, A. W.; NASCIMENTO, E. F. do; SOUZA, G. S. e.; MELO, M. F. de. Quantificacao e caracterizacao das perdas pos-colheita de pimentao no varejo. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.17, n.3, p.295, nov. 1999. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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12. | | LANA, M. M.; MOITA, A. W.; NASCIMENTO, E. F. do; SOUZA, G. S. e; MELO, M. F. de. Quantificacao e caracterizacao de perdas pos-colheita de tomate no varejo. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.17, n.3, p.295, nov. 1999. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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16. | | MARTINS, M. L. L.; SOUZA, G. S. S. de; CARVALHO, P. C. L. de; LEDO, C. A. da S. Novidades taxonômicas de Manihot MILL. (Euphorbiaceae) para o Estado da Bahia, Brasil. In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECONCITEC, 3., Cruz das Almas. Anais.... Cruz das Almas, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, 2014. E-Book. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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18. | | ROQUE, A. A. de O.; SOUZA, Z. M. de; BARBOSA, R. S.; SOUZA, G. S. de. Controle de tráfego agrícola e atributos físicos do solo em área cultivada com cana-de-açúcar. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 7, p. 744-750, jul. 2010 Título em inglês: Agricultural traffic control and soil physical attributes in sugarcane areas. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 50 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/11/2021 |
Data da última atualização: |
30/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
COLHO, E. M.; HAAS, I. C. da S.; AZEVEDO, L. C. de; BASTOS, D. C.; FEDRIGO, I. M. T.; LIMA, M. dos S; AMBONI, R. D. de M. C. |
Afiliação: |
EMANUELA MONTEIRO COELHO; ISABEL CRISTINA DA SILVA HAAS; LUCIANA CAVALCANTI DE AZEVEDO; DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; ISABELA MAIA TOALDO FEDRIGO; MARCOS DOS SANTOS LIMA; RENATA DIAS DE MELLO CASTANHO AMBONI. |
Título: |
Multivariate chemometric analysis for the evaluation of 22 citrus fruits growing in Brazil's semi-arid region. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 101, 103964, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103964 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work provides the first screening of 22 Citrus cultivars grown in a semi-arid tropical region based on their most relevant phytochemical and polyphenolic features through a multivariate approach. Multivariate chemometric analysis through PCA analysis were used combined to reach grouping of the Citrus fruits and unveil the main characteristics associated with the fruits identity and origin region. Citric acid was the dominant organic acid (4.43?140.54 g L? 1 ), representing 93.9 % of total organic acids quantified in the samples. Glucose and fructose corresponded, respectively, to 51.2 and 48.8 % of the total sugars quantified in samples. Hesperidin was the predominant flavonoid identified in all Citrus, particularly in oranges, while in pomelos, naringin was the major polyphenol. The results showed that most phenolics are related to Citrus identity, as PCA revealed the grouping of samples according to the species or variety. The associations found for the Citrus obtained from the same semi-arid tropical location could be used as basis for authentication of these Citrus samples, as judged by the distinctions found between the phenolic profiles, sugars and organic acids. This could be used for other fruits upon verification of their polyphenolic association with location and climate. |
Palavras-Chave: |
Semiarido; Variedades cítricas. |
Thesagro: |
Citricultura; Clima Tropical; Composição Química; Composto Fenólico. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Citrus; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02283naa a2200313 a 4500 001 2136801 005 2021-11-30 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103964$2DOI 100 1 $aCOLHO, E. M. 245 $aMultivariate chemometric analysis for the evaluation of 22 citrus fruits growing in Brazil's semi-arid region.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThis work provides the first screening of 22 Citrus cultivars grown in a semi-arid tropical region based on their most relevant phytochemical and polyphenolic features through a multivariate approach. Multivariate chemometric analysis through PCA analysis were used combined to reach grouping of the Citrus fruits and unveil the main characteristics associated with the fruits identity and origin region. Citric acid was the dominant organic acid (4.43?140.54 g L? 1 ), representing 93.9 % of total organic acids quantified in the samples. Glucose and fructose corresponded, respectively, to 51.2 and 48.8 % of the total sugars quantified in samples. Hesperidin was the predominant flavonoid identified in all Citrus, particularly in oranges, while in pomelos, naringin was the major polyphenol. The results showed that most phenolics are related to Citrus identity, as PCA revealed the grouping of samples according to the species or variety. The associations found for the Citrus obtained from the same semi-arid tropical location could be used as basis for authentication of these Citrus samples, as judged by the distinctions found between the phenolic profiles, sugars and organic acids. This could be used for other fruits upon verification of their polyphenolic association with location and climate. 650 $aChemical composition 650 $aCitrus 650 $aPhenolic compounds 650 $aCitricultura 650 $aClima Tropical 650 $aComposição Química 650 $aComposto Fenólico 653 $aSemiarido 653 $aVariedades cítricas 700 1 $aHAAS, I. C. da S. 700 1 $aAZEVEDO, L. C. de 700 1 $aBASTOS, D. C. 700 1 $aFEDRIGO, I. M. T. 700 1 $aLIMA, M. dos S 700 1 $aAMBONI, R. D. de M. C. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 101, 103964, 2021.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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